sl-val-header

Vart fjärde år är det kyrkoval, och där har alla som är med i Svenska kyrkan och fyller 16 år senast på valdagen rösträtt. Din röst är viktig och spelar roll!

Vilka ska få ditt förtroende att fatta viktiga beslut i kyrkan de kommande fyra åren? Det handlar både om beslut i din församling och om övergripande beslut för hela Svenska kyrkan. Hur ska din kyrkoavgift användas? Vilka verksamheter ska finnas i din församling? Vilka ställningstaganden ska kyrkan göra? Ta chansen att påverka din kyrka. I kyrkovalet kan du rösta i tre val: kyrkofullmäktige, stiftsfullmäktige och kyrkomötet. Din röst påverkar hur Svenska kyrkan styrs lokalt, regionalt och nationellt.

Nomineringsgrupper

I kyrkovalet röstar du på nomineringsgrupper och deras kandidater. Nomineringsgrupperna är kyrkovalets motsvarighet till partier i de allmänna valen, och precis som i de allmänna valen avgör antalet röster en grupp får hur många av deras kandidater som väljs in. I Brännkyrka församling ställer åtta grupper upp i valet till kyrkofullmäktige: Arbetarepartiet – Socialdemokraterna, Borgerligt alternativ, Centerpartiet, Fria liberaler i Svenska kyrkan, Frimodig kyrka, Församlingsengagerade Brännkyrkabor, Miljöpartister i Svenska kyrkan och Sverigedemokraterna. Vill du komma i kontakt med kandidaterna? Ring församlingen, tel. 08-447 11 00, så hänvisar vi vidare.

Vill du rösta men har svårt att ta dig till våra lokaler? Kontakta oss på 08-447 11 00 så skickar vi hem allt du behöver för att brevrösta!

Församlingen – Din mötesplats på valdagen

På valdagen 17 september har vi öppet för röstning 9.00–20.00 i båda våra kyrkor. I Vårfrukyrkan är Mariasalen vallokal, i Brännkyrka Salomosalen i församlingshemmet. Skyltning kommer att visa dig rätt. Hela dagen blir det fika och mingel utanför vallokalerna. Träffa medarbetare och volontärer, ta del av information av vad som händer i höst, lyssna till församlingens körer som under större delen av eftermiddagen bjuder på smakprov ur repertoaren. Vi vill göra valdagen till en folkfest för alla. Välkommen!

Detta händer på valdagen!

Guidad visning av Brännkyrka kyrka

13.00 och 15.00. Det är inte så väldigt länge sedan som man kunde nå kyrkan med båt. Dagens kyrkäng var då kyrksjö. Sedan kyrkans första grundsten lades på 1100-talet har mycket hänt. Kyrkan har brunnit – flera gånger. Ta del av seklernas historia, och av vår samtida kyrka idag. Guide är David Fischer, religionssociolog, Stockholmskännare och Örbybo.

Ballonger

Gudstjänster

I Brännkyrka kyrka firar vi högmässa kl. 11.00 och i Vårfrukyrkan mässa kl. 16.00. Motettkören sjunger i Brännkyrka, Fruängskören i Vårfrukyrkan. Välkommen att dela gudstjänstgemenskapen med oss!

GOSPELKONSERT i Vårfrukyrkan kl. 18.00

Brännkyrka Gospel under ledning av Markus Melin. Fri entré!

Fika, ballonger och korv

Vi bjuder på kaffe, kaka och varmkorv vid både Vårfrukyrkan och Brännkyrka församlingshem under valdagen. Dessutom finns det ballonger för alla som känner sig som barn!

Öppna förskolan är öppen

Välkommen till Öppna förskolan. Vi håller igång i både Vårfrukyrkan och Brännkyrka församlingshem under valdagen.

Utforska Grottan!

Titta in i ungdomslokalen Grottan som ligger i Vårfrukyrkans källare. Här finns klotterplank, biljard, pingis, musik – ett ställe där man kan hänga.

Körsång och brassband

Under hela dagen kan du höra församlingens körer och Södertörns Brass utanför vallokalerna.

Du kan också läsa om kyrkovalet på Svenska kyrkans nationella valportal.

Så styrs Brännkyrka församling

Det lokala valet, till kyrkofullmäktige, är det som direkt påverkar vad som sker här hemma i din församling.

Vad bestämmer fullmäktige?
Brännkyrka församlings kyrkofullmäktige kommer efter valet 2017 ha 25 ledamöter och 13 ersättare och sammanträder vanligen två gånger om året. Vid novembersammanträdet fastställer man kyrkorådets förslag till budget för det kommande verksamhetsåret, vid vårsammanträdet godkänner man årsredovisning och verksamhetsberättelse för föregående år.

Hur utses kyrkorådet?
Kyrkofullmäktige utser också kyrkorådet, där kyrkoherden är självskriven ledamot. Man kan säga att kyrkorådet fungerar som församlingens ”regering”. Kyrkoherden och kyrkorådet ansvarar tillsammans för församlingens verksamhet, där de grundläggande uppgifterna är gudstjänst, undervisning, diakoni och mission. Kyrkorådet i Brännkyrka församling har idag elva ledamöter, kyrkoherden inräknad, och sju ersättare. Rådet sammanträder ungefär en gång per månad, och fattar beslut i alla löpande ärenden för verksamheten. Mer info om förtroendemannaorganisationen hittar du här.

Se valresultatet

När vallokalerna stänger räknas alla röster och de preliminära resultaten publiceras på www.svenskakyrkan.se/kyrkoval. Då har inga personröster räknats. Det slutliga resultatet publiceras senare på samma plats när stiften har kontrollräknat alla röster. Vi publicerar hur mandaten fördelats i fullmäktige på vår hemsida, i våra lokaler samt i Mitt i Söderort vecka 40.

Här kan du se resultatet och mandatfördelningen i Brännkyrka församling efter kyrkovalet 2013.