Afton mellan himmel och jord - En kväll om Etty Hillesum i Vårfrukyrkan, Fruängen

27 september: Vägen till mig själv
Fram till 60 års ålder var hon känd som Åke, kyrkoherde och chef i Teleborgs församling i Växjö. Det väckte stor uppmärksamhet när hon berättade att hon nu vill leva som Ann-Christine. Välkommen till en spännande föreläsning som egentligen handlar om att få vara sig själv och tillåta andra att vara det också. Se även www.acruuth.se.

25 oktober: Raderade kvinnor
Vad hände när Ikea klippte ut alla kvinnor ur katalogen i Saudiarabien? Vad gjorde Mileva Marić som var så märkvärdigt? Vem var egentligen Émilie du Châtelet? Vissångerskan Tina Wilhelmsson ger en föreställning om fantastiska kvinnor som raderats ur historien – en historielektion och konsert i ett!

15 november: Att falla uppåt; en vandring genom de tolv stegen
Alla har vi något som står mellan oss och livet. Mary Philipson utgår från sitt arbete med tolvstegsprogrammet i Katarina församling.

6 december: Den rädda löparen – 134 mil av tillit
Kristina Paltén berättar om sin löpning från Turkiet genom Iran till Turkmenistan, med betoning på möten mellan människor och meningen med livet. Det är en berättelse om mod, att förverkliga sina drömmar, våga göra det annorlunda och viljan och förmågan att påverka sin omvärld.

31 januari 2019: En kväll om Etty Hillesum
Etty Hillesum föddes 1914 i en judisk familj i Middleburg, Nederländerna. Hon studerade språk och arbetade som lärare i ryska. Under den nazityska ockupationen började hon skriva dagbok och mellan den åttonde mars 1941 och den sista anteckningen från tolfte oktober 1942 skapade hon ett av de omistliga vittnesbörden från andra världskriget. Hon beskriver sitt andliga sökande, kärlekslivet, familjen och vännerna, liksom hur situationen för nederländska judar blir alltmer desperat. Etty Hillesum dog i Auschwitz den 30 november 1943. Vad kan Ettys berättelse lära oss idag, när nazister åter marscherar på våra gator? Tre gäster samtalar runt den nyutgivna boken ”Dagböcker och brev” i urval.

28 februari 2019: Skrik tyst så inte grannarna hör
En föreläsning och bok om mäns våld mot kvinnor, om orättvisor, systerskap – och häxeri samt om hur det var och är att tvingas bryta mot normen för att vara sann mot sig själv. Karin Alfredsson, författare, journalist och tidigare biståndschef i södra Afrika föreläser utifrån sin senaste bok ”Vajlett och Rut” som är en uppföljning på den förra boken ”Skrik tyst så inte grannarna hör”.

28 mars 2019: Lesbos – ett slags limbo
Fotografen Angelica Harms har varit på Lesbos flera gånger under 2015-2018 för att dokumentera situationen och göra en insats som volontär. Med sina bilder vill hon synliggöra flyktingarnas situation i deras väntan och vad den gör med människor.

25 april 2019: Program kommer

Vårfrukyrkan, Mariasalen

Torsdagar 18.30.

Från 17.30 enkel fika 30:–.

Alltid fri entré!

Ingemar Cederlund