brännkyrka-kyrka-kyrkobyggnad

Den ursprungliga kyrkan, som sannolikt byggdes under slutet av 1100- talet, bestod av ett närmast kvadratiskt långhus och ett smalare kor i öster. Någon gång före 1200-talets mitt byggdes tornet. Det har ”höftpartier”, vars små takfall är utlöpare av långhustaket. Konstruktionen är mycket ovanlig i Uppsverige och förekommer i Stockholms stift, förutom här, endast i Västerhaninge kyrka. På Gotland är den däremot vanlig.

Kyrkan har byggts om och till under flera perioder och även eldhärjats. Vid en brand 1723 förstördes hela inredningen. I kyrkans exemplar av Karl XII:s bibel finns en anteckning om att 1723 års eldsvåda är den fjärde som härjat byggnaden. Den brand, som har gett kyrkan dess nuvarande namn – socknen hette tidigare Vantör – måste ha inträffat före 1425, då namnet Brännkyrka nämns för första gången i bevarade källor.

Sitt nuvarande utseende fick kyrkan 1975 efter genomgripande restaurering och tillbyggnad. Sakristian från 1851 fick lämna plats för ett nytt, högt kor, vars yttertak höjer sig över långhusets. En ny sakristia med skrudkammare uppfördes vid norra väggen. På den togs också en ny ingång upp.

Altare, predikstol, bänkar och dopfunt tillfördes kyrkan vid restaureringen 1975. Ytterligare en renovering av interiören genomfördes 2004, då altaret flyttades fram, kortrappan breddades och långhusets tak målades i en ljusgrå kulör.

Den 27 mars 2011 mottogs den nuvarande altartavlan, ”Livsresan”, ett konstverk i glas och trä av Bertil Vallien, verksam vid Orrefors Kosta Boda. Cirkelformen har inspirerats av medeltidens rosettfönster och symboliserar Gud, vars famn innesluter allt från himlen till underjorden. I korsstammen framträder en levande Kristus, som håller en båt i sina händer. De uppåtgående strålarna reprsenterar den helige Ande.

Runt korsformen finns 16 glasblock. De flesta av dem har olika motiv från bibelberättelser ur Gamla och Nya testamentet. Berättelserna talar om människors möten med Gud, där Gud har gjort sig tydlig. Till verket hör också de tre pendanger som hänger på norrväggen.

I korets södra vägg finns en piscina av skulptören Sven Lundqvist med figurer i relief, som föreställer den samaritiska kvinnan vid Sykars brunn.

Den tidigare altartavlan av Einar Forseth, invigd 1979, hänger nu i Salomosalen i Brännkyrka församlingshem. Forseth hämtade motivet till tavlan från Kristi ord i Matteusevangeliets 1:a kapitel: ”Kommen till mig, I alla som arbeten och ären betungade, så ska jag giva eder ro.” I tavlans mitt står Kristus i en mandorla, omgiven av barn och sörjande, lidande och tyngda människor.

Titta in?

Brännkyrka kyrka är öppen varje dag mellan 9.00–15.00. Kom gärna in och tänd ett ljus, be en bön eller hämta andan för en stund.

Guidade turer

Vi har utbildad personal och volontärer som gärna visar och berättar om Brännkyrka kyrka. Har du en skolklass, en pensionärsförening eller en annan grupp som vill höra mer om byggnaden och dess historia, kontakta expeditionen på 08-447 11 26 eller brannkyrka.info@svenskakyrkan.se.

Tillkomstperiod: 1100-talet
Sevärdheter: Altartavla av Bertil Vallien
Orgel: Åkerman och Lund 2012, 36 stämmor fördelade på tre manualer och pedal, två spelbord, intonerad med PZ Strand som förebild.